• Nederlands
  • English
Bakkerij Hugo De Groot

Bakkerij Hugo De Groot

Toen Hugo de Groot in 1924 zijn zaak startte, was om zijn winkel heen nog veel braakliggend terrein. Zo kon hij bijvoorbeeld het centraal station van Leiden gewoon vanuit zijn huis zien! Het waren zware tijden. ’s Nachts mocht niet gewerkt worden, maar dat was wel noodzakelijk als je aan de wens van de klant wilde voldoen, namelijk een vers broodje bij het ontbijt!

Stiekem werd er dus wel gewerkt ’s nachts, maar dan met de gordijnen dicht. Opa trouwde met Cornelia Okkerse. Cornelia woonde als meisje in de Regentesselaan en samen kregen zij 10 kinderen. Zoon Harry, de vader van Annemarie, was de oudste zoon. Zijn broer Dries is later een bakkersbedrijf in Den Haag begonnen.

Tijdens de hongerwinter (’44 – ’45) was er geen hout meer om de ovens te stoken. Er waren toen bomen gekapt op de Warmonderweg, ter hoogte van nummer 10. Mijn vader werd toen als oudste zoon door mijn opa ’s nachts uit zijn bed gehaald, en hij moest mee om het hout op de Warmonderweg weg te halen. Zij zijn toen verraden en moesten 1 nacht in een cel doorbrengen.

Er was veel concurrentie van andere bakkers in Oegstgeest zoals: Hoogeveen, Nagtegaal, van Velzen en Tijsterman. Iedere nieuwe inwoner werd getracht als klant te bemachtigen. Wij als katholieke bakker kregen veelal de katholieken als klant. Zo gebeurde het dat in één straat soms 4 bakkers aan het bezorgen waren. Als bakker moest je altijd via de dienstingang.

www.hugodegrootbakker.nl